Kultura ispijanja kave

O popularnosti kave nije potrebno govoriti, ali ponekad nas zaintrigira tajna njenog uspjeha. Kava je, uz čaj, najrašireniji napitak čija potražnja u svijetu svakim danom sve više raste.

 

 

U počeku se kava koristila kao hrana (afrička plemena radila su "energetske pločice" od kave i životinjske masti), vino, zatim kao lijek, a tek na kraju kao napitak.

Otvaranjem prvih kavana one postaju središtem društvenog i poslovnog života. Danas je ritual ispijanja kave zastupljen u svim društvenim staležima bez obzira na društveni status, vjersku, rasnu i spolnu pripadnost. Ovaj popularni napitak se konzumira u svim prilikama, po nekoliko puta dnevno, bilo da se radi o druženju s prijateljima, opuštanju nakon napornog radnog dana ili jutarnjoj rutini, kava je neizostavan dio svakodnevnice. U svijetu se stalno povećava broj zasađenih biljaka kave i u budućnosti se predviđa daljnji ulazni trend proizvodnje i konzumacije ovog čarobnog napitka koji osvoji apsolutno svakog tko ga kuša. Većina zemalja ima godišnju potrošnju po stanovniku veću od 4 kg, dok po potrošnji kave prednjače skandinavske zemlje sa preko 12 kg godišnje potrošnje po stanovniku.

Veliku popularnost i raširenst kave možemo povezati sa ugodnim mirisom, punim okusom i stimulirajućim djelovanjem na organizam.

 

 

Zastupljenost kave svakim danom sve je važnija i odavno se ne smatra samo napitkom. Kava je simbol svega pozitivnog i dobrog, toplina, obitelj, prijateljstvo, druženje i ljubav, snaga i utjeha. Uz nju nikada nisi sam.

-