Koji je tvoj tip kave?

Na tržištu postoje različiti tipovi kave koji se pripremaju na različite načine. S vremenom i nakon isprobavanja svako odabire svoj tip kave koji mu najbolje odgovara i bez koje ne može zamisliti dan. U nastavku donosimo najosnovnije vrste kave koje su najčešće konzumiraju na našem podneblju a sve se mogu pronaći u bogatoj paleti Anamaria proizvoda. Koja je tvoja najdraža kava?

Turska kava

Najomiljenija kava u Hrvatskoj. Jedan od najstarijih načina pripreme kave je tradicionalni način kuhanja u posudi s ručkom tzv. "džezvi". Postupak za dobivanje najbolje turske kave je da se u posudu ulije voda, doda šećer po želji i pričeka trenutak dok voda dođe do točke vrenja. Ova temperatura za dodatak kave je 85 - 95 C. Količina dodana kave ovisi o vlastitom ukusu, uobičajeno je oko 16 grama na dvije šalice napitka. Tako pripremljena kava ponovo se vrati na vatru da zakipi i tek tada je spremna za posluživanje. Zanimljivo je da je ova tzv. turska kava arapskog podrijetla, a ne turskog iako je već stoljećima poznata pod ovim imenom.

Espresso

Espresso je najpopularnija i najviše konzumirana kava spravljena pomoću posebnih espresso aparata. Sam naziv kave govori da se priprema odmah čim se naruči i konzumira se u vrlo kratkom vremenu od 2-3 minute. Espresso je dio talijanske kulture, ali se uz neke prilagodbe udomaćio i u Hrvatskoj. Da bi se pripremio dobar espresso potrebno je voditi računa o: količini samljevene kave, obliku i veličini samljevenih čestica, propusnosti filtera, kvaliteti vode, čistoći aparata, pritisku vode, temperaturi vode i vremenu filtracije. Postupak za pripremu espresso aparata je sljedeći: dozirana količina kave za jednu šalicu mora biti 7-8 grama, kava mora biti samljevena na određenu granulaciju neposredno prije same pripreme napitka. Određena doza kave se stavlja u ručku filtera i poravna. Temperatura vode koja iz aparata prolazi kroz kavu je od 88-92 C, pritisak kave treba biti 9 bara, a napitak curi kroz filter u neprekinutom mlazu u vremenu od 20-25 sekundi. Glavni vizualni dojam dobrog espressa daje bogata pjena.

Instant kava

Vrlo popularan oblik kave je instat kava. Potreba za instant kavom sve je veća zbog vrlo brzog i jednostavnog pripremanja u usporedbi sa drugim načinima pripreme kave. Cijela priprema bazira se na prelijevanju instanta sa vrelom vodom. Ovakav napitak ima sve osobine klasično kuhane kave. Instant kava je pripravak 100 % prirodne, pržene kave, prethodno tehnološki obrađene u granule ili kristale topive u vrućoj ili hladnoj vodi. 

 

Svaka od navedenih vrsta kave se koristi kao baza za određene izvedenice i kombinacije s mlijekom ili aromama kao što su: macchiato, caffe latte, cappuccino i mnoge druge.

 

-