Kako je kava osvojila svijet

Unatoč brojnim istraživačima koji su nastojali otkriti točno podrijetlo kave, još uvijek postoje dvojbe. Smatra se da je domovina kave u Africi, na području današnje Etiopije. Pisani podatci koji potkrepljuju upotrebu kave u samostanima južne Arabije kao napitka, datiraju iz 15. stoljeća.

Najpoznatija legenda, koja govori o otkriću kave, je o pastiru Kaldu koji je primijetio da su njegove koze nakon što su pojele crvene plodove vrlo živahne. Pastir, i sam znatiželjan, probao je plodove te zapazio da mu daju snagu. Svoje saznanje podijelio je sa svećenicima u samostanu te je zajedno sa njima brao, sušio i pio napitak koji im je davao energiju.

Trgovina kave krenula je iz Meke i ubrzo se proširila diljem svijeta. Tijekom 15. stoljeća kava je prenesena u Jemen i smatra se prvim mjestom gdje je kava uzgojena i pripremljena. Sredinom 16. stoljeća kava prodire i u druge zemlje Dalekog Istoka. Preko Turske, kavu trgovci donose u Veneciju, Francusku, Englesku, Beč te Sjevernu Ameriku. Veliki broj ljudi brzo je prihvatio kavu, a među njima su bili i tadašnji književnici (Voltaire, Balzac), skladatelji (J.S.Bach), brojni državnici te ostali uglednici. 

Popularnost kave u Europi i njeno širenje po okolnim zemljama nije zaobišlo ni Hrvatsku. Kava se u Hrvatskoj počinje konzumirati neznatno kasnije nego u drugim gradovima Europe. Kava u Hrvatsku dolazi zahvaljujući poduzetnim doseljenicima iz srednje Europe koji su je počeli nuditi u svojim trgovinama. U početku je kava bila dostupna samo višim slojevima društva, a tek između dva svjetska rata postaje dostupna i ostalom građanstvu.

Danas je kava dostupna u cijelom svijetu i na svim kontinentima se jednako uživa u ovom neodoljivom napitku.

-